Lütfen Bekleyiniz ..

Göz Sağlığı İçin Teknolojinin Zararları

Göz Sağlığı İçin Teknolojinin Zararları

Bildiginiz üzere normal hayatta bir çoğumuz telefon, tablet  ve bilgisayar gibi bir çok elektronik esya ile uzun zaman geçirmekteyiz bu cihazların hayatımızı kolaylaştırdıgı gibi çok fazla kullanımda zararlarıda vardır. Uzun vadeli kullanımlarda  çeşitli saglık sorunları yaşatma ihtimali oldukça yüksektir elektronik cihazlar mavi ışık olarak bilinen yüksek enerjili görünür (HEV) ışığı yaymaktadırlar ışık spektrumunun bu kısmı gözlerimizi de içeren calı dokuların en zararlı olmasını saglayan en kısa dalgaboyutuna sahiptir.

Yüksek mavi ışık düzeyinin gözünüzün arkasında bulunan retinaya zarar verebilecegi ve optik sinir yolu ile görebildiğiniz görüntüyü beyninize gönderdigi ve şiddetli durumlara da bu mavi ışıgın yol açtıgı bilinmektedir. Bu hasar yetişkinlerde görme kaybının önde gelen bir nedeni olarka bilinmektedir bu genllikle güneş ışınlarına karşı koruyucu güneş gözlüğü giymeden güneşe maruz kalmanın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak telefon,tablet ve bilgisayar gibi elektronik eşyalar gözü ve beyni büyük ölçüde yordugu için uzun süreli kullanılması oldukca zararlıdır.

Mavi ışık beyninizin melatonin hormonu üretimini etkileyerek uyku düzeninin düzenlenmesinde yardımcı olmaktadır.Beynimiz ve bedenimiz yapay aydınlatmadan çok önce varoldugu ve güneş ışıgının parlaklıgı ve rengi ile hayatımızı yönetmeye alıştık modern ekranların mavisi şafak mavisi ile spekturumun aynı alanındadır bu nedenle göz mavi ışıgı güçlü bir miktarda algıladıgında melatonik azaltılır ve vucutdaha uyanık olur melatonin üretimi etkilenirse uykunuz bozulabilir ve buda verimlilik,mutluluk ve saglıgınız üzerinde çok olumsuz etkilere neden olur. Neyseki bununla ilgili yapılabilecek bir çok şey vardır yatmadan yaklaşık 2 saat önce tablet telefon ve bilgisayar kullanmayı bırakmalısınız ekran parlaklıgınızı yatma saatiniz yaklaşırken iyice kısık kullanırsanız göze giren ışık miktarı büyük ölçüde azalacagı için bu size yardımcı olacaktır .

Mailleriniz vb gibi bazı sistemleri yatmadan önce kontrol etmek istiyorsanız daha küçük ekrana sahip bir cihaz kullanın bu göze giren ışık miktarını büyük ölçüde azaltmaktadır .

Eğere gözlük kullanıyorsanız merceklerine mavi ışık emici kaplama yaptırarak kullana bilirsiniz gözlük kullanmıyorsanız ve uzun süre telefon televizyon bilgisayar başında vakit geçiriyor iseniz mavi ışıgı apsorbe eden özel olarak tasarlanmış gözlüklerden bir çift kullanmanız çok faydalı olur.

Kendinizi gün boyunca çok parlak ışıklara maruz bırakırsanız buda geceleri uyku kabiliyetinizi arttıracak aynı zamanda gün ışıgındaki ruh hali vuyanıklıgınıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır.